Tuesday, January 25, 2011

Benarkah kita dilandasan yg benar

Penubuhan sebuah negara itu atas dasar untuk memakmurkan rakyat dibawahnya,tapi kadang kala kita lupa pada masa penubuhan itu masih ramai cerdik pandai ,ulamak,dan para musafir ketika itu yang mana mempunyai luas pandangan dan pengalaman dalam kepayahan kehidupan masa itu.
Apabila sekelompok saja yang mengambil bahgian dalam merumus untuk menjadikan sebuah negara ,maka ketika itu ada yang berniat jahat dan ada yang menyimpan dendam terhadap satu sama lain.
Apa tidaknya apabila dipanggil orang kafir sekali berbincang untuk membina kebaikan umah,tapi kita lupa bahawa penghancur ummah ialah meraka yang kafir.
Kita buang ulamak kerna takut ketinggalan zaman,kerana ulamak itu kebanyakkan nya bersifat sufi atau lebih mudah kita kata orang yang sukar berkomromi dengan orang bukan islam,
Yang kita pilih ketika itru orang yang kita anggap sebagai terbuka atau open mainded.akhirnya bertimbun-timbun bala menghentam keatas kita.
1-Membentuk parti..tak kesahlah parti apa,
pokok pangkalnya untuk kebaikan tetapi apa yg terjadi kini ,hasat dengki,menghina sesama sendiri,membuat fitnah,berpecah belah hingga ada yg sanggup tak makan sembelihan orang bukan separti dan ada yang sanggup tak sholat kerna imam masjid bukan sealiran.
Diaman kita sebenarnya.....

No comments: